Operații cu fracții ordinare
În această lecție de matematică vom învăța să efectuăm operatii cu fractii: adunarea si scaderea fractiilor, inmultirea fractiilor, impartirea fractiilor si ridicarea la putere.
Adunarea și scaderea fractiilor
Pentru a efectua operația de adunare (sau scadere) a fracțiilor cu același numitor, se adună (scad) numărătorii, iar numitorul comun se copiază.
Pentru a efectua operația de adunare (sau scădere) a fracțiilor cu numitori diferiți, vom aduce fracțiile la același numitor (vezi și lecția Aducerea fracțiilor la numitor comun).
Inmultirea și impartirea fractiilor
Pentru a efectua operatia de inmultire a fractiilor, vom înmulți numărătorii, respectiv numitorii.
Dacă este posibil, vom simplifica mai întâi pe diagonală, astfel: verificăm dacă numerele de pe diagonală au divizori comuni, adică verificăm dacă putem să le împărțim la același număr. În caz afirmativ, le tăiem cu o linie și trecem alăturat rezultatul împărțirii. În exemplul de mai jos, am simplificat pe o diagonală cu 3 (am împărțit numerele 15 și 3 la 3), iar pe cealaltă diagonală am simplificat cu 2 (am împărțit numerele 8 și 2 la 2).
Pentru a efectua operația de împărțire a fracțiilor, vom înmulți prima fractie cu inversa celei de-a doua fracții.
Dacă avem un exercițiu care conține mai multe tipuri de operații, vom efectua mai întâi calculele din paranteze (dacă există), apoi ridicarea la putere, apoi înmulțirile și împărțirile, iar la final adunările și scăderile.
Ridicarea la putere a unei fracții:
Pentru a ridica o fracție la o putere, vom ridica atât numărătorul, cât și numitorul la acea putere:
Regulile de calcul cu puteri pe care le-am învățat la numere naturale rămân valabile și la fracții (găsiți lecția aici).
Vă invit să urmăriți LECȚIA VIDEO de mai jos în care am prezentat operațiile cu fracții, iar la final ți-am pregătit și un test online cu operații cu fracții.
Ultimul exercițiu din video se adresează elevilor de clasa a VI-a, pentru că se folosește algoritmul de aflare a celui mai mic multiplu comun (algoritm pe care elevii îl învață în clasa a VI-a), însă primele patru exerciții pot fi vizionate și de către elevii din clasa a V-a.
Citește și lectia Aducerea fractiilor la numitor comun.
Test online Operatii cu fractii ordinare
Te invit să rezolvi acest test cu 10 întrebări a câte un punct fiecare. Dacă vei răspunde corect la toate întrebările, vei primi 10 puncte.
6 comentarii
Lilia
Cum sa rezolv operatia sub forma de fractie ireductibila?
3,6 + (6+1/2) / 2,6
Apostu Rebeka Stefania
Am facut testul
Apostu Rebeka Stefania
Multumesc am facut testul
Catalin
Buna seara, la problema 6 din test cred ca este 24/6, nu 26/6.
Corina Turcanu
Multumesc, am corectat exercitiul.
Gheorghe Albert
Am facut testul