Adunarea și scăderea numerelor întregi
Dragi copii, în această lecție vom învăța adunarea și scăderea numerelor întregi. Aceasta e o lecție foarte importantă, pentru că veți face operații cu numere întregi și în clasele mai mari.
1. Adunarea numerelor întregi
Pentru a înțelege adunarea numerelor intregi, ar fi bine pentru început, să folosim axa numerelor.
În figura de mai jos avem axa numerelor întregi cu sensul pozitiv spre dreapta. Pentru a calcula 2 + ( – 3) vom folosi săgeți ajutătoare. Pornim din punctul zero și ne deplasăm două unități spre dreapta (pentru că 2 este pozitiv), apoi trei unități spre stânga (pentru că 3 este cu semnul minus). Numărul la care am ajuns este -1 și acesta va fi rezultatul calculului.
2+(-3)=-1
Regula 1:
Pentru a aduna două numere întregi cu semne contrare putem proceda și astfel: scădem numerele fără să ținem cont de semnele lor (3 – 2 = 1), iar la rezultat punem semnul numărului cu modulul mai mare (semnul lui 3, adică minus).
În consecință:
2+(-3)=-1
Iată un alt exemplu: 7 + ( – 4) = 3. Ne putem gândi că numerele pozitive reprezintă un câștig, iar cele negative o datorie. Astfel, dacă avem în buzunar 7 lei și avem o datorie de 4 lei, putem spune că suma de bani pe care o avem este de 3 lei.
Atunci când adunăm două numere întregi opuse, rezultatul este întotdeauna zero. De exemplu, 4 + ( – 4) = 0. De ce? E simplu: pentru că atunci când suntem la parterul unei clădiri și urcăm cu liftul patru etaje, apoi coborâm patru etaje, ajungem tot la parter, adică la nivelul zero. 🙂
Regula 2:
Pentru a aduna două numere întregi cu același semn vom proceda astfel: adunăm numerele fără să ținem cont de semne, iar la rezultat păstrăm semnul.
Haideți să calculăm ( – 2) + ( – 5). Adunăm numerele fără să ținem cont de semne: 2 + 5 = 7, iar la rezultat punem semnul minus. Prin urmare:
(-2)+(-5)=-7
Să vedem în continuare cum efectuăm scăderea numerelor întregi.
2. Scăderea numerelor întregi
Operația de scădere a unui număr întreg reprezintă adunarea opusului acelui număr. De exemplu, scăderea numărului +5 este echivalentă cu adunarea opusului acestui număr, care este -5. Și atunci scăderea ( – 3) – ( + 5) se poate scrie ca o sumă astfel: ( – 3) + ( – 5), adunare pe care o putem efectua după regula de mai sus. Adunăm 3 + 5 și la rezultat păstrăm semnul minus. Așadar
(-3)-(+5)=(-3)+(-5)=-8
Urmăriți lecția video de mai jos pentru a vedea mai multe exemple de operații cu numere întregi. Articolul se continuă mai jos cu testul online.
Test online Adunarea și scăderea numerelor întregi
Încearcă să rezolvi acest test cu zece întrebări a câte un punct fiecare. Dacă răspunzi corect la toate întrebările, primești 10 puncte. Succes!