Algebra clasa 5

Scrierea fracțiilor ordinare sub formă zecimală

În această lecție vom discuta despre fracții zecimale și transformarea fracțiilor ordinare în fracții zecimale.

Orice fracție ordinară care are numitorul o putere a lui 10 se poate scrie sub formă de fracție zecimală (sau număr zecimal). O fracție zecimală are două părți: partea întreagă, adică numărul scris în fața virgulei și partea zecimală, formată de cifrele din dreapta virgulei.

Transformarea fracțiilor ordinare în fracții zecimale

Cifrele de după virgulă se numesc zecimale. Zecimile reprezintă prima zecimală, sutimile a doua zecimală, iar miimile a treia zecimală. În exemplul de mai sus, cifra zecimilor este 4, cifra sutimilor este 2, iar cifra miimilor este 7.

Fracția undefinedreprezintă trei zecimi și se poate scrie sub formă de fracție zecimală 0,3 și citim zero virgulă trei.

Fracția undefinedreprezintă cinci sutimi și se poate scrie sub formă de fracție zecimală 0,05 și citim zero virgulă zero cinci.

Fracția undefinedreprezintă șapte miimi și se poate scrie sub formă de fracție zecimală 0,007 și citim zero virgulă zero zero șapte.

Transformarea fracțiilor ordinare în fracții zecimale

Orice fracție ordinară care are numitorul o putere a lui zece (adică 10, 100, 1000, 10000, etc.) se poate scrie sub formă de fracție zecimală astfel: scriem numărul de la numărător, apoi punem virgula numărând de la dreapta spre stânga atâtea cifre câte zerouri avem la numitor. Dacă nu ajung cifrele, vom completa cu zero. După virgulă, trebuie să avem atâtea zecimale câte zero-uri avem la numitor.

Exemple:

Transformarea fracțiilor ordinare în fracții zecimale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.