Operatii cu radicali
Operatii cu radicali: Adunarea și scaderea radicalilor
În această lecție vom învăța să efectuăm operatii cu radicali. Pentru a efectua operația de adunare sau scădere a numerelor reale ce conțin același radical, se adună sau se scad factorii din fața radicalului și rezultatul se înmulțește cu radicalul. Dacă n > 0, atunci au loc relațiile:
Să reținem! Nu putem să adunăm (scădem) termeni care conțin radicali diferiți.
Dacă într-un exercițiu avem radicali diferiți vom scoate mai întâi factorii de sub radical, dacă este posibil, apoi efectuăm adunarea sau scăderea (vedeți și lecția “Scoaterea și introducerea factorilor sub radical“).
Operatii cu radicali: Inmultirea și impartirea radicalilor
Produsul a doi radicali este egal cu radicalul produsului. Dacă avem și factori în fața radicalului, se vor înmulți și aceștia, ținând cont de regula semnelor.
Câtul (sau raportul) a doi radicali este egal cu radicalul câtului (raportului). Dacă avem și factori în fața radicalului, se vor împărți și aceștia, ținând cont de regula semnelor. Fie m, n > 0. Au loc relațiile:
Ridicarea la putere a numerelor reale ce conțin radicali
Pentru a ridica la putere un număr real ce conține radical, vom ridica la putere atât radicalul cât și factorul din fața acestuia (dacă există). Fie n > 0. Atunci:
Pentru a înțelege mai bine aceste calcule cu radicali, vă invit să vizionați lecția video de mai jos.
Acum e rândul tău 🙂 Încearcă să rezolvi singur exercițiile de mai jos. Dacă ai reușit, scrie-ne și nouă rezultatele obținute într-un comentariu. Apoi încearcă să rezolvi și Testul online.
Temă:
Calculați:
Test online Operatii cu radicali
Încearcă să rezolvi acest test cu zece întrebări a câte un punct fiecare. Dacă reușești să răspunzi corect la toate întrebările, primești 10 puncte. Succes!