ganduri-divergente

Cum să înveți pentru un examen la matematică

Dacă anul acesta trebuie să susții proba la matematică din cadrul examenului de Evaluare Națională sau BAC, atunci acest articol este pentru tine. O sa îți dau câteva sfaturi care te vor ajuta să înveți eficient, astfel încât să obții o notă cât mai mare.

  1. Stabilește-ți clar obiectivele, începând cu scopuri mai mici. De exemplu: mâine voi recapitula proprietățile triunghiului isoscel. Obținerea rezultatelor mici te va pregăti pentru a le îndeplini pe cele mari. Trebuie să înțelegi mai întâi noțiunile de bază, apoi poți trece la cele avansate. Matematica este ca un zid de cărămidă care trebuie construit treptat, pornind de la fundație. Dar prima cărămidă care trebuie pusă este cea a voinței.
  2. În al doilea rând, trebuie să-ți creezi un obicei zilnic de a rezolva exerciții la matematică, cel puțin o oră pe zi. Notează-ți într-o agendă toate formulele importante, dar încearcă să înțelegi și cum au fost deduse, în cazul în care nu le poți reține pe toate. De exemplu, aria paralelogramului se poate deduce cu ajutorul ariei triunghiului (ducem o diagonală, se formează două triunghiuri congruente, iar aria paralelogramului va fi aria unui triunghi înmulțită cu doi). Este important să practici în fiecare zi acest obicei de a rezolva exerciții suplimentare, dacă vrei să obții rezultate. Fiecare noțiune nouă pe care o vei stăpâni îți va da un sentiment de siguranță și, pe zi ce trece, te vei simți mai sigur și mai încrezător. Bucuria provine din realizarea progresivă a unui obiectiv bine stabilit. Este important să nu intri în competiție cu alții, concurează doar cu tine însuți și creează-ți un ambient care să te mențină concentrat și inspirat.
  3. Stabilește-ți un termen limită pentru a parcurge toată materia. Pentru mulți elevi, termenul limită este ziua examenului, însă acest termen ar trebui fixat cu măcar o săptămână înainte, astfel încât să-ți rămână timp și pentru recapitularea materiei. Nu lăsa totul pe ultima sută de metri, pentru că matematica nu se învață ca și biologia, unde e suficient doar să memorezi niște informații. La matematică trebuie să înțelegi cum să aplici noțiunile învățate în rezolvarea exercițiilor.
  4. Bucură-te de acest proces! Poate matematica nu este materia ta preferată, dar dacă trebuie să susții un examen la matematică, atunci nu ai altă opțiune decât să o înveți. De ce să nu faci din acest proces unul plăcut? Bucură-te pe măsură ce acumulezi cunoștințe noi și îți descoperi potențialul. Și nu uita că singurele limite sunt cele pe care ți le stabilești tu.

Îți doresc succes!

Foto credit: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.